Projekt Veneti.info je v sodelovanju z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija, na pobudo Nejca Petriča (soimenjaka predavatelja, a nista v sorodu) pripravil novo predavanje z naslovom: Trenja v pogledu na zgodovinski izvor Slovencev, v Mestni knjižnici v Idriji, v petek, 11. maja 2007, ob 19.uri.

ImageImage

Uvodno besedo je imela organizatorka, knjižničarka ga. prof. Milanka Trušnovec (na drugi forografiji levo), ki je lahko pozdravila kar lepo število obiskovalcev - prišli so tako mladi, kot tudi starejši.

Prijetno je tudi presenetil sicer najavljeni obisk dr. Piera Favera (fotografija levo spodaj) iz Vidma (Udine), ki je s pomočjo prevajanja Elizabete Žust (iz Idrije) predstavil bistvo svoje nove knjige REITIA Dea dei Veneti. Avtor meni, da lahko preko grške mitologije s sledenjem in logičnimi zaključki pridemo do spoznanja, da je Antenor bil (proto)Slovan in da so Veneti imeli analogne običaje, kot stari prebivalci Troje.

ImageImage

V predavanju se je poudarilo, da je dokazov za strokovnost venetske teorije zelo veliko in jih zaenkrat še nihče ni uspel argumentirano zavreči. Povedano je bilo, da bo potrebno pripraviti še precej raziskav, preden bo vse to znanost sprejela.

ImageImage

V razpravi, ki jo je vodil dr. Anton Perdih, s projekta Korenine , je bilo nekaj govora tudi o starejših gibanjih človeštva, povezanih z naravnimi katastrofami ali ovirami.
Oglasil se je pa tudi upokojeni prof. zgodovine, ki je opozoril na pomembnost Hacquetovega dela VENETI-ILIRI-SLOVANI, kjer na zelo jasen način govori o Venetih kot o prednikih Slovencev.

Prijetno razpravo je bilo kar težko zaključiti!

Hvala Nejcu, Milanki in Idriji za prijeten večer!