Predavanje Kaj je venetska teorija

V soboto, 16. decembra smo po marčevskem predavanju o Venetih, po osmih mesecih znova bili gostje Kluba študentov Gorišnice (KŠG) in g. Andreja Horvata, tokrat s posebej pripravljenim predavanjem Kaj je venetska teorija.

Image
Bojan Purgaj s pozdravnim nagovorom v imenu KŠG

V uvodnem predavanju Kaj je venetska teorija je predavatelj Robert Petrič poudaril dejstvo, da bi pridevnik "tradicionalen" pravzaprav morali pripeti avtohtonističnim in s tem tudi venetski teoriji, saj je znanstveni nastanek zakarpatske teorije in s tem množične priselitve vseh Slovanov v 6. stoletju n. št. plod nekaterih nemškonacionalnih šol šele v drugi polovici 19. stoletja.

Image
Robert Petrič je predstavil razvoj venetske teorije


Marko Hrovat je govoril predvsem o imenu Ljubljana (Lublana). Predstavil nam je nekaj zanimivih zgodovinskih različic tega imena, ki pa kažejo na pravilnejši zapis brez dodane črke j v obeh soglasniških skupinah lj.

Image
Marko Hrovat je govoril o imenu Ljubljana


Prof. dr. Anton Perdih je vodil razpravo z občinstvom, kjer je odgovarjal med drugim na vprašanje, če so Slovani azijskega izvora. Poudaril je, da verjetno nekaj jezikovnih skupin Evrope izhaja od tam, da pa dvomi, da to lahko rečemo prednike Slovanov.

Image
Anton Perdih je vodil razpravoGorišničani so se seveda izkazali tudi z gostoljubnostjo, družabnostjo in vedoželjnostjo. Vsem se skupina Veneti.info zahvaljuje za trud, prisotnost in pozornost. Imeli vas bomo v lepem spominu!

Image
Tradicionalna štajerska gostoljubnost