Počitnice, ki sem jih preživel na otoku Krfu (Grčija) sem izkoristil predvsem za oglede muzejev, lepote narave in drugih zanimivosti. Ko sem tako kolesaril po otoku sem pri glavnem mestu otoka z istim imenom Krf odkril rezidenčni dvorec, v katerem je imel svoj sedež angleški komisar Adams leta 1830. Dvorec se imenuje »Mon Repos » in se nahaja na prostoru, kjer je v davnini stalo veliko gradišče s prastarimi Dorskimi templji in drugimi antičnimi objekti. Danes je v tem dvorcu muzej. Tu so razstavljeni tudi antični predmeti, ki so jih izkopali na tem prostoru.

Image
ZEMLJEVID IZ DVORCA MON REPOS (KORKIRA - KRF)

Avtor: Dimitrij Kebe

Mojo pozornost je zbudil majhen bronast meč iz šestega do petega stoletja pred našim štetjem, ki ima vrezan napis na rezilu v starogrškem jeziku. Z nekoliko znanja starogrškega alfabeta sem napis prebral in ugotovil, da je v zadnjem delu tega napisa na meču zapisano starodavno ime otoka Krfa »KORKIRAS«.

Image
Meč s starim imenom otoka Krf

Grki ime otoka povezujejo z mitološkim izročilom in ga imenujejo »Kerkira«, po znani čarovnici Kirki iz Homerjevea epa Odiseja. V angleški turistično informativni knjižici o zgodovini otoka Krfa je zapisano, da se najstarejše ime otoka prav tako imenuje »Korkira« (kot na meču) in naj bi bilo »Ilirskega« izvora. V prid temu je še zapisano, da je v Dalmaciji reka z imenom »Korkira Nigra« - Krka in otok »Korcula«. Naj dodam še našo Dolenjsko reko »Krko«, po grško imenovano »Korkoras«.

Najbolj presenetljivo pri tem imenu otoka Krfa pa je, da se nikjer ne omenja napis iz bronastega meča, ki je razstavljen v tem dvorcu. Tudi nobenega prospekta iz tega prelepega muzeja - rezidence ni na voljo. Vsekakor imajo Grki rajši mitološke pravljice kot realna dejstva.

Ime mesta Korkiras je etimološko razumljivo v staroslovanskem jeziku. Koreni besede »Kork« niso grški in ne latinski, saj pomeni beseda Korkont v staro slovanščini »Obokana gora«. Prav take gore - hribi pa se dvigujejo na otoku Krfu in tudi nad samim mestom Krf. Tudi staroslovanska beseda »Krkonoš« iz katere izhaja tudi ime Dolenjske reke Krke pomeni locasta reka - ki teče v loku . (Davorin Trstenjak LMS.1869 str.24)

Omenil bom še nekaj »Ilirskih imen« na tem otoku.

1) OTOK VIDO-S - lega otoka je 2 km od obale glavnega mesta Krfa. Ta otok ima pomemben strateški položaj s katerega »se vidi« prihod vseh ladij iz smeri Jadranskega morja (Albanija) in proti Egejskemu morju (Kreta).

2) SKALA POTOMAU - je ime vasice, ki leži na jugu otoka Krfa in pomeni v prevodu »obrežna skala«.

3) GARDIKI - je znana stara Bizantinska trdnjava. Njeno ime pomeni »Gradišče«.


Zelo zanimiv in pomemben za nas Slovence je tudi zemljevid, ki je narisan na steni ene izmed soban rezidence nekdanjega angleškega komisarja Krfa Adamsa iz leta 1830. Zemljevid meri približno štiri metre v dolžino in dva metra v višino. Na njem je narisan otok Krf kot center in kot glavno povezovalno mesto z ostalim svetom. Na zemljevidu so narisane na vse strani sveta pomembne pomorske poti in značilnosti posameznih dežel v Sredozemlju in Evropi.

Za Italijo je pri mestu Rimu oznaka, da se tu izdeluje orožje (puščice). Vrči in amfore so označeni za Francijo, Severno Afriko (Kartagina) in Grčijo. Značilnost za Makedonijo je kovanje srebrnega denarja. Za Španijo so narisani nomadski šotori, za Egipt Faraoni itd. Najbolj pomembno za nas pa je, da so narisani na našem slovenskem prostoru »konji« (Lipicanci).

Naj povem, da je prvo omembo o naših konjih in njih slavo opisal že znani tiran Dioniz iz Sirakuze (Sicilija), ki je živel že v petem do četrtem stoletju pred našim štetjem. Ta zemljevid, ki je bil narisan pred skoraj dvesto leti v dvorcu Mon Repos in se verjetno nanaša na pozno antiko, tudi kaže na to, da je bila vzreja konj še kako pomembna za tisti čas in našo prepoznavnost.

Današnjim konjskim mešetarjem pa sporočam; »Dober glas seže v deveto vas.«