10/4/07

Na voljo je še surova oblika nedodelane nove spletne strani. Prosim oglejte si jo na preizkusnem naslovu http://www.veneti.info/joomla in komentirajte forumu kakšna se vam zdi zasnova strani. Manjkajoče vsebine bomo dodajali postopoma.


5/3/07

Opravičujemo se zaradi zamude pri prenovi spletnih strani. Glavni del bo zagotovo objavljen konca marca, takrat lahko tudi pričakujete redne osvežitve vsebin.

Uredništvo prosi za razumevanje, saj bo stran do konca obnove, predvidoma do konca marca, zelo neredno osveževana.

During our webside reconstruction (until end of march) we ask you for understanding, since updates will always not be possible.


23/1/07

Izšel je prevod zelo pomembnega dela:

Luigi Luca Cavalli-Sforza
Geni, ljudstva in jeziki

Prevedla in uredila: Martina Ožbot
Spremni besedi: Bojan Baskar, Martina Ožbot
ISBN: 961-6174-85-1
2006, 274 str.
Cena v sit: 4.400,00 / 3.300,00
Cena v evrih: 18,36 / 13,77


Knjiga Geni, ljudstva in jeziki obravnava človeško evolucijo s stališča antropološke genetike in glede na interdisciplinarno zasnovo gradi tudi na spoznanjih z drugih področij, predvsem arheologije in jezikoslovja. Avtor na bralcu prijazen in iskriv način predstavi človekov genetski razvoj - ki ga proučuje v njegovi interakciji s kulturnim in tehnološkim razvojem - v obdobju zadnjih petdeset tisoč let, ko je človek zapustil prvotno domovino Afriko in se naselil na ostalih koncih Zemlje. Na osnovi analiz genetskih značilnosti različnih populacij pokaže, da so te razlike v glavnem rezultat človekovega nekajdesettisočletnega prilagajanja na nova okolja in da se v genetskem pogledu med seboj najmočnejše razlikujejo posamezniki, ne pa populacije oz. rase. Delo je namenjeno širokemu krogu bralcev in služi popularizaciji znanosti v najboljšem pomenu. Njegova posebna kvaliteta je v tem, da znanstvene dosežke pozitivno instrumentalizira in vzgaja k strpnosti, saj dokazuje, da rasizma ni moč utemeljiti. Luigi Luca Cavalli-Sforza je častni profesor Stanfordske univerze in vodilni svetovni strokovnjak na področju populacijske in antropološke genetike.


18/1/07

Pripravljamo tematsko in tehnično posodobitev na spletni strani www.veneti.info, zato vas zaradi morebitnih nevšečnosti med predelavo vnaprej vljudno prosimo za razumevanje. Nova stran bo imela več interaktivnih vsebin in bo preglednejša. Temeljila bo na tehnologiji CMS. Kdorkoli bi pri posodobitvi želel sodelovati, naj nam piše.

Posodobitev bo predvidoma nared marca 2007.

There is a thematical and technical reconstruction of our www.veneti.info webside in course. We ask you for patience during the work, since it could cause some inconvenience. It will base on the new CMS technology, offering more interactive contence and simplicity. If somebody would like to co-operate in the reconstruction, please write us.

The reconstruction will likely be finished by march 2007.


8/1/07

Projekt Veneti.info pripravlja novo javno predavanje z naslovom:

Venetska teorija in etnogeneza Slovanov

Vsebina:
- kako in kdaj je prišlo do razmišljanja o Venetih kot naših prednikih,
- pregled avtohtonističnih teorij, s poudarkom na teoriji paleolitske
kontinuitete,
- stališče zgodovinarjev in znanstvene javnosti.

V sodobnem informacijskem obdobju smo zasipani z ogromno količino podatkov, katerih kvaliteta je zelo različna. Dostikrat naletimo na demagoške (zavajujoče/enostranske) prikaze in sklepe, ki so pogosto plod predsodkov. Predavanje se bo na splošno lotilo problematike prikaza venetske teorije, in prihoda Slovanov v 6. stoletju, kar je potrebno zaradi nepoznavanja te problematike tako v laični, kot deloma tudi v strokovni javnosti. Pisatelj Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde je dejal, da je "nezadovoljstvo prvi korak k napredku človeka ali naroda". Zato ostanimo razmišljujoči!

Ključne besede predavanja: avtohtonistične teorije, venetska teorija, teorija paleolitske kontinuitete

Uvodnih 60 min. bo predaval Robert Petrič s pomočjo programa Powerpoint, sledila bo približno 60 minutna razprava pod vodstvom prof. dr. Antona Perdiha.

Predavanje bo v Novem mestu, v četrtek, 01. 02. 2007, v Mali dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine, Prešernov trg 3, ob 19 30 uri, vstopnine ni.

Vljudno vabljeni!


30/12/06

Z veseljem naznanjamo, da je izšel slovenski prevod za zgodovino pomembne Jordanesove Getike, ki ga je pripravil prof. dr. Žiga Šmit. Knjiga obsega 238 strani in je formata 13 × 20 cm, broširana. Cena: 2.875 SIT / 12,00 €, ISBN 961-6568-51-5.


17/12/06

V reviji National Geographic Carol Kaufmann v članku A river's gifts na začetku postavlja vprašanje: "Zakaj so Rimljani, Kelti in celo predzgodovinski prebivalci, v plitko reko v Sloveniji, potapljali svoje osebne stvari, od mečev do posode?"
Presenetljivo je, da je ravno v tej plitki reki, Ljubljanici, ob njenem toku skozi osrčje Barja moč še danes odkriti mnoge, tudi predzgodovinske najdbe, ki pa se jih ne pripiše neki točneje določeni kultuni skupnosti. Seveda je pomenljivo, da se znova ne omenja Venetov kot prebivalcev tega področja.

In the National Geographic Magazine in the article A river's gifts writer Carol Kaufmann raises a question: "Why did Romans, Celts, and even prehistoric settlers submerge their personal belongings, from swords to dishes, in a shallow river in Slovenia?"
It is amazing that in this shallow rivers stream (Ljubljanica) through the heart of Barje, there are still a lot of prehistoric finds discovered, and yet they are not ascribed to a specific cultural society. Significantly there is again no mention of Veneti, the ancient settlers of this region.

Povezavi/Links:
http://www7.nationalgeographic.com/ngm/0701/feature6/index.html
http://www7.nationalgeographic.com/ngm/0701/backstories1.html


8/12/06

Za peto mednarodno konferenco IZVOR EVROPEJCEV, ki bo v Ljubljani 8. in 9. junija 2007, je najavljenih 26 prispevkov in 13 predavateljev.
Naslednje obvestilo o tem predvidevamo v začetku maja 2007.

For the Fifth International Topical Conference ORIGIN OF EUROPEANS, which will be held in Ljubljana, Slovenia, 2007, on June 8th and 9th, there are 26 contributions and 13 lecturers announced. Next notification is foreseen for the beginning of may 2007.


2/12/06

Preberite si poročilo s predstavitve novega Zbornika iz referatov letošnje konference Evropski staroselci.

Zbornik je na voljo pri mag. Vinku Vodopivcu, Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana; tel: (01) 422 4560
Cena ZBORNIKA je 5000 sit ali v prodajalni Konzorcij po ceni 4500 sit.


19/11/06

Obveščamo vas, da je pri založbi JUTRO izšel novi Zbornik iz referatov letošnje konference Evropski staroselci (preostali zborniki: http://www.korenine.si/zborniki.htm). Javna predstavitev zbornika bo v sredo, 29. 11. 2006 ob 18h, v dvorani Slovenskega svetovnega kongresa, Cankarjeva ul. 1/IV, Ljubljana. V program naj bi bil vključen tudi spomin na rajnkega Lucijana Vugo in na njegovi zadnji knjigi.

Vljudno vabljeni!

 


13/10/06

15. OKTOBER 2006 - DAN NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

OB 185-LETNICI NAJSTAREJŠEGA SLOVENSKEGA MUZEJA NA ŠIROKO ODPIRAMO VRATA
Prost vstop v svet kulturne dediščine in na vse prireditve

... od 15.00 do 20.00: Vrvež na muzejskih stojnicah za vse generacije
V popoldanskih urah se nam lahko pridružite na muzejskih stojnicah, kjer bomo za vas pripravili obilico dobre zabave in nepozabno doživetje preteklosti. Lahko se boste preizkusili v izdelavi prazgodovinskega posodja ali si nadeli pravo rimsko togo. Tisti bolj spretni pa boste lahko odigrali že davno pozabljeno igro z žogo, s katero so si Rimljani krajšali urice.

16.00 Strokovno vodstvo po razstavi Zakladi Narodnega muzeja Slovenije (vodi dr. Peter Turk)

17.00 Čarobna peresa - Ura pravljic za najmlajše
Pridružite se nam na urah pravljic in pobegnite v čarobni svet antičnih mitov in legend ter drugih starodavnih pripovedk. Skupaj bomo odkrivali spletke bogov, prigode kraljev in kraljic, trepetali z junaki, pa tudi pošastim ne uidemo - tistim pravim in tistim izmišljenim!

18.00 Osrednja slovesnost: Slavnostni sprehod skozi 185 let našega muzeja

z nagovorom direktorja prof. dr. Petra Kosa, z nastopom dramskega igralca Borisa Ostana, ob spremljavi Kitarskega orkestra Glasbene šole Škofja Loka; na koncu bo za posladek torta in še kaj.

20.00 Strokovno vodstvo po razstavi Slovenski jezik: identiteta in simbol. Kratka zgodovina Slovencev (vodi dr. Maja Žvanut)

21.00 Strokovno vodstvo po razstavi Rimski lapidarij (vodi dr. Marjeta Šašel Kos)

Strokovno vodstvo po razstavi Zakladi Narodnega muzeja Slovenije v angleškem jeziku (vodi mag. Tomaž Nabergoj)

22.00 Strokovno vodstvo po razstavi Zakladi Narodnega muzeja Slovenije (vodi dr. Peter Turk)


29/9/06

Naša spletna stran deluje že okroglo leto. V tem obdobju smo delno že dosegli zastavljeni cilj, delovati kot stičišče raziskav o Venetih*. Za to se želimo zahvaliti vsem, omenjenim na vstopni strani in ostalim zaslužnim za naše delovanje. Gradiva je medtem vedno več, tako, da naprošamo vse, ki bi nam lahko pomagali prevajati besedila v angleški in nemški jezik (tudi obrnjeno iz tujih jezikov v slovenščino), da nam pišete in tako pripomorete k doseganju še boljših rezultatov.

*V kratkem se pripravlja tudi posodobitev celotne spletne predstavitve, kar bo prineslo boljšo preglednost in bogatejše vsebine (omogočeno bo tudi urejanje iz vaše strani v obliki t. im. blog-ov).


10/9/06

Za nami je prvi Veneti.info piknik (sobota 9. 9. 06). Soglasno smo sprejeli projektni statut in tudi prve člane. Pijače in jedače je bilo na pretek, pogovori so bili zelo pestri, gostitelja Tilen in Robert pa dobre volje. Oglejte si sprejeti dokument in obrazec s pristopno izjavo (v kratkem bo odločeno ali se ustanovi društvo ali zavod).

Statut

Pristopna izjava
Pristopno izjavo lahko izpolnite, podpišete in nato pošljete po pošti ali prinesete osebno na naslov:

Robert Petrič

C. v kostanj 7
Si-1119 Ljubljana
Slovenija

Veneti

Slastna torta
(Avtorstvo: Melita; foto: Veneti.info)

Veneti
Nekateri neutrudni klepetalci
(foto: Veneti.info)

4/9/06

V četrtek 7. 9. 2006 ob 18h bo imel v prostorih Mladinskega kulturnega centra Domžale (Mačkovci 8) dr. Jožko Šavli predavanje Knežji kamen v identiteti Slovencev.


29/8/06

Na pikniku, ki bo 9. septembra na Popovičevi ulici 7 (več v spodnjem obvestilu), sklicujemo ob 15h ustanovni zbor, s katerim bomo poskušali sprejeti statut društva oz. zavoda Veneti.info. To je prvi korak k javno-pravni potrditvi naše projektne skupine. Na voljo bodo tudi obrazci za pismeno pristopno izjavo s katero se lahko izrazi željo postati član društva/zavoda Veneti.info.

Vabljeni!


24/8/06

Piknik bo 9. septembra od 12h (opoldne) dalje na Popovičevi ulici 7 (glejte zemljevid) ob vsakem vremenu. S seboj prinesite dobro voljo, vsak udeleženec pa naj prinese tudi listek, na katerem je napisano njegovo ime z venetskimi črkami (črke lahko najdete na naši spletni strani (rubrika napisi), če vam še niso znane).

Vljudno vabljeni in na snidenje!17/8/06

Ekipa Veneti.info 9. septembra v Ljubljani načrtuje piknik, ki je lahko odlična priložnost tako za spoznavanje kot tudi sprostitev ali morda celo kak delovni sestanek.
Prosimo da sporočite če se nameravate piknika tudi sami udeležiti.

The Veneti.info-team is planing a picnic in Ljubljana 9th of september. It could be a nice opportunity for getting to know each other as well as for relaxation or even a working meeting.
We kindly ask you to let us know if you plan to take part yourself.

5/7/06
Izkopavanje v bližini Sarajeva kaže, da najdbe podzemnih predorov niso sporne. Še več; v enem izmed njih, ki se nahaja pod hribom Visočica, so našli celo dva monolita z napisoma, ki zelo verjetno predstavljata staroveško pismeno zapuščino tamkajšnjih prebivalcev. Več ...

It seems the findings in a tunnel of the Visočica hill, near Sarajevo, are not disputable. What is more, there were found two monolith inscriptions, most probably representing a part of written legacy from ancient Bosnian inhabitants. Več ...

Povezave: http://www.archaeologica.org/NewsPage.htm
http://hnn.us/roundup/41.html
http://www.archaeology.org/
http://www.piramidasunca.ba/
http://www.bosnianpyramid.com/


17/6/06
Obstaja mnogo zanimanja za dogajanje v zvezi z odkritjem bosanskih piramid severno od Sarajeva, ob mestecu Visočica . Naj povemo, da se iz podatkov dobljenih iz strani Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida sunca, zaenkrat ne da razbrati zanesljivih rezultatov dosedanjega izkopavanja. Stvari so namreč predstavljene kar precej neprofesionalno. Lahko pa rečemo po ogledu nekaterih fotografij, da gre tudi za nekatere zanimive najdbe (npr. znake, vklesane v kamen, ki so na moč podobni venetskemu črkopisu, na kar je opozoril tudi naš bralec). Hkrati lahko ugotovimo, da večina geologov in arheologov (na čelu z g. Anthony-jem Hardingom, predsednikom evropskega združenja arheologov) ne podpira tega projekta in dvomi v obstoj piramid. O nadaljnih pomembnejših dogodkih vas bomo obveščali sproti.

Povezave: http://www.archaeologica.org/NewsPage.htm
http://hnn.us/roundup/41.html
http://www.archaeology.org/
http://www.piramidasunca.ba/
http://www.bosnianpyramid.com/


13/6/06
Letošnja konferenca Staroselci je uspešno zaključena. Preberite si poročilo s konference.
Izšlo je že vabilo za konferenco, ki bo prihodnje leto, 8. in 9. junija 2007.

Please read the First Announcement and Call for PapersFifth International Topical Conference ORIGIN OF EUROPEANS, Ljubljana, Slovenia, 2007, June 8th and 9th.


8/6/06
Povzetki konference Evropski staroselci (2006).
Abstracts of the coming international conference Ancient inhabitants of Europe (2006).

29/5/06
Konferenca Evropski staroselci je vse bližje. Datum in mesto posveta: 9. in 10. junij, 2006 ob 9h, Svetovni slovenski kongres, Cankarjeva ul. 1/IV, Ljubljana. Vljudno vabljeni! (Program za četrto mednarodno konferenco)
The conference Ancient inhabitants of Europe is coming up soon. Date & Venue: June 9th and 10th, 2006 at 9 AM, Slovenian World Congress, Cankarjeva 1/IV, Ljubljana, Slovenia. (Programme for the fourth International Topical Conference)

14/5/06
Izšel bo Pleteršnikov Slovensko-nemški slovar I-II, kot knjiga in kot CD. Predstavitev bo v četrtek, 18. maja 2006 ob 12. uri v Prešernovi dvorani
SAZU, Novi trg 4 (pritličje), Ljubljana.


12/5/06
Nared je program za četrto mednarodno konferenco EVROPSKI STAROSELCI, ki bo na sporedu v Ljubljani, 9. in 10. junija, 2006.

Programme for the fourth International Topical Conference ANCIENT INHABITANTS OF EUROPE which will be held in Ljubljana on June 9th and 10th, 2006 is aready out.


10/5/06
Izšla je knjiga Lucijana Vuga, VENETI V TROJI (ISBN 961-6109-38-3). Njena javna predstavitev v Solkanu, 11. maja 06 odpade, pripravlja se nov datum, o tem vas bomo obvestili pravočasno.

Vabimo vas tudi na naslednji dogodek:

Lucijan Vuga: Veneti v Troji, Prah preteklosti, dne 18.05.06 ob 18:00, Nova Gorica - Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zgodovinska razprava in zgodovinski roman
organizira: Goriška knjižnica Franceta Bevka, Trg E. Kardelja 4, Nova Gorica, Tel.: 05 330 91 00


27/4/06
Mirko Škibin iz Nove Gorice poskuša v svoji knjigi"Etruščani so bili Slovani" interpretirati nekaj etruščanskih zapisov, npr. zapis iz Zagrebške lanene knjige in napis iz otoka Lemnos.

Knjiga je izšla v samozaložbi in je na voljo po ceni 4080 SIT+poštnina. Naročite jo lahko preko avtorjeve osebne telefonske številke +386 5 30 26 729.


18/4/06
Na spletni strani revije SRP je že objavljeno zadnje delo Lucijana Vuga, VENETI V TROJI.

17/4/06
Trušč se še ni polegel je naslov članka o Etruščanih, ki je pod avtorstvom Sandija Sitarja, 7/4/06 izšel v delovi prilogi Več. Članek

15/4/06
Mirko Škibin je izdal knjigo "Etruščani so bili Slovani". Sazu novosti

10/4/06

Žal nas je mnogo prekmalu in nepričakovano zapustil Lucijan Vuga, neutrudni raziskovalec preteklosti in znanstvenih raziskav, narejenih na temo staroveških evropskih prebivalcev. Zapustil nam je kvalitetne raziskave v svojih knjigah Jantarska pot, Davnina govori ter Megalitski jeziki, v pripravi pa sta izida še dveh novih.

Iskreno sožalje v imenu ekipe Veneti.info!

Pogrebna slovesnost bo v sredo, 12. 4. ob 16h na solkanskem pokopališču.

Na posebni strani zbiramo vse prispevke, ki so napisani njemu v spomin. Prosimo pošljite nam jih na e-naslov.

Stran, posvečena Lucijanu Vugi

Veneti

Lucijan Vuga na konferenci Evropski staroselci, 10.9.2005

 

Unfortunately the author of the books Jantarska pot, Davnina govori and Megalitski jeziki, and a tireless researcher of the Veneti, Lucijan Vuga, passed away.

The funeral ceremony will be held on wednesday, 12.4. at 16.00 pm on the Solkan place of burial.

On a special page, we are collecting articles in his memory. Please send them on our e-mail.

Special page in memory of Lucian Vuga

Cenjeni prijatelji,

Danes (10/4/06) sem dobil žalostno vest, da je naš prijatelj, pisatelj, prodoren preučevalec nase etnogeneze, odkrivatelj zastrtih strani naše preteklosti, našega jezika, mag. Lucijan Vuga zaspal v večnost - na sprehodu ob Nadiži. Našli so ga šele danes zjutraj! Neverjetno velika izguba za nas vse. Njegovo znanje, njegovi stiki z renomiranimi znastveniki v svetu, njegove ideje to je bilo njegovo neizmerno bogastvo! Žal ni dočakal izida svoje 4 knjige, ki ravnokar prihaja iz tiska! In peta je v pripravi! Njegova dela bodo njegov večen spomenik!

Jože Rant

Dear friends,

I have a very sad news - our excellent and distinghished researcher of the Slovenian and European past, mag. Lucija Vuga suddently passed away, apparently strolling around the river Nadiza (Natisone). His body was found this morning!
His knowledge about ethnogenesis of the Europeans was immense, his linguistic and historical knowledge gave birth to 3 excellent books and the fourth is just ready for distribution and fifth prepared for printing! His loss came just in the moment when academic science in Slovenia is beginning to listen to his proven arguments. His books will remain as an eternal monument and we shall not forget him!

Jože Rant


28/3/06
V aprilski številki Vojno-zgodovinskega zbornika Logatec, bo izšel zanimiv članek Dimitrija Kebeta: Vendi, Obodriti - Mecklenburžani (zamolčana zgodovina).

14/3/06
Zveza zgodovinskih društev Slovenije pozive tiste, ki bi želeli aktivno s prispevki sodelovati na 33. zborovanju slovenskih zgodovinarjev, da na naslov ZZDS, Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana, najkasneje do 30. marca 2006 pošljejo prijavo za sodelovanje.
TEMA ZBOROVANJA: MITSKO IN STEREOTIPNO V SLOVENSKEM POGLEDU NA ZGODOVINO
KRAJ ZBOROVANJA: Kranj, Mestna občina Kranj, Slovenski trg 1
ČAS ZBOROVANJA: 19. oktober - 21. oktober 2006


5/3/06
Seznanjamo vas s knjigo ruskega historika Jurija Venelina, ki nosi naslov STARODAVNI IN DANAŠNJI SLOVENCI. Na voljo je tudi v slovenskem prevodu, za katerega je zaslužen predsednik Društva dr. Franceta Prešerna za promocijo stikov med Slovenijo in Rusijo, Just Rugel. Pravtako v društvu pripravljajo obsežnejši ruski prevod vseh Borovih ter izbor Tomažičevih del, katerega izid je načrtovan za poletje 2006. Kratek povzetek / Platnice


22/2/06
Vabimo vas na predavanje z naslovom Veneti, skrivnosten narod, ki ga pripravljamo v sodelovanju s Klubom študentov iz Gorišnice. Predavanje bo 3. 3. ob 18h, v novi občinski dvorani v Gorišnici pri Ptuju. Vstop je prost, vabljeni! www.ksg.si


19/1/06
Na voljo je nova raziskava z naslovom Študija o latiniziranju sloVendskih imen. Ogledate si jo lahko na naslovu http://www.promin.si/zgodovina/antika/latinska_imena.htm.

26/1/06
V Delu z dne 26. 1. 2006 so izšli trije zanimivi odzivi: Bolj logični odgovori, Teorija kontinuitete daje in »Uradni znanosti« z Veneti ob rob.

14/1/06
V Delu z dne 12. 1. 2006 je izšel članek "Novi dokazi o svetolucijski kulturi?", ki je delo avtorja Lucijana Vuge. Preverite ga lahko tudi na spletu www.delo.si


11/1/06
Zbornik 2005: Staroselci v Evropi je že izšel in je na voljo v glavnih slovenskih knjigarnah. Predstavitev zbornika bo 25. 1. ob 18h v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, Cankarjeva ul. 1/IV, Ljubljana. Pripravili smo vam tudi pregled povzetkov celotne konference.
Več v Koreninah.

Proceedings 2005: Ancient settlers of Europe from the last ORIGIN conference is already out. You can get it in major Slovenian bookstores. The presentation of the booklet will be held on 25th of January at 6.pm in the hall of Svetovni slovenski kongres, Cankarjeva ul. 1/IV, Ljubljana. On our web site you can check also abstract papers from this conference.
See also Origin.


18/12/05
Korenine slovenskega naroda
Kot ste verjetno že opazili smo se dogovorili za sodelovanje s projektom Korenine slovenskega naroda. Tako smo vam že omogočili arhivski vpogled v članke prvega zbornika, ki je bil objavljen po prvi konferenci leta 2001, z naslovom Veneti v etnogenezi srednjeevropskega prebivalstva. Veseli nas, da vam lahko sporočimo, da smo se dogovorili za nadaljnje objave. Tako vam bomo še pred novim letom predstavili že naslednji zbornik naslovljen Praprebivalstvo na tleh Srednje Evrope. Želimo vam prijetno branje.

Origin of Slovenians
We organized web hosting for the project Origin of Slovenians, as you probably already noticed. This enabled you to read whole articles, published after the first conference The Veneti within the ethnogenesis of the Central-European population in the year 2001. We are glad to inform you about our agreement on further publications in electronic form. Already before january we prepare to publish the next Proceedings from the conference entitled Ancient settlers of Central Europe.

16/11/05
Belinov kodeks
Izšla je nova knjiga, ki se ukvarja z zgodovino našega prostora predvsem s pomočjo legend in pripovedk na temo znamenitega venetsko-keltskega boga Belina. Knjiga je delo Iva Petkovška, živečega v Ronkah pri Tržiču (Monfalcone). Menimo, da bo poživila tudi marsikatero raziskovanje zgodovine in mitologije na področju Srednje Evrope.
www.jutro.si/narocilnica.htm

14/11/05
Prah preteklosti
Ali radi berete romane? Le kdo med nami še ni dobil grenkega priokusa ob branju Fižgarjevega slikovitega prikaza barbarskosti naših prednikov?
Na srečo je Lucijan Vuga sprejel izziv ustvarjanja novega zgodovinskega romana, naslovljenega Prah preteklosti. Ob branju se ne boste le bolje počutili, pač pa vas bo gradivo spodbudilo k razmišljanju o resnični zgodovini prvih evropskih ljudstev.
http://www.revijasrp.si/knrevsrp/pogum2005-1/prah18.htm

10/11/05
12th Neolitski seminar/Neolithic Seminar
Prehistoric Gene Flow and Cognitive (r)Evolution: Inferences on the Neolithisation of Eurasia
Thursday 10th - Sunday 13th November 2005
Department of Archaeology
Faculty of Arts
University of Ljubljana
http://arheologija.ff.uni-lj.si/seminars/s12a.html

30/10/05
Preberite si zanimiv članek Janeza Hoeflerja v oktobrski (št. 10) številki mesečnika Ampak, z naslovom:
"Trubarjevi "lubi Slovenci" ali Slovenija pred 650 leti v Strasbourgu". Zanimivo je še prvo pismo bralcev.

17/10/05

Venetski črkopis v elektronski obliki / An electronic version of the Venetic script

 
Staroveški Veneti prav gotovo zaslužijo svoj prostor tudi med sodobno tehnologijo. Tako je Nejc Sever pripravil elektronsko obliko venetskega črkopisa, ki se ga lahko naloži na računalnik in uporablja v programu Word. Z venetskimi fonti (črkami) boste lažje brali in prepisovali staroveške zapise ter sledili novim izdajam naše spletne strani. Želimo pa poudariti, da je interpretacija nekaterih črk žal zaenkrat še negotova.
NAVODILA ZA UPORABO:
Fonte si lahko s klikom na spodnjo povezavo brezplačno naložite na računalnik, kjer jih namestite v WINDOWS\Fonts mapo (ponavadi na C disku), da bodo na voljo za uporabo v programu Word. S tipko Caps Lock (ki se jo sicer uporablja za velike začetnice) lahko obrnete črke, da so uporabne za pisanje v obrnjeni smeri (iz desne proti levi). Za dodatne informacije ter predloge pišite.
Venetski fonti venetica
Ancient Veneti deserve to have a place also in modern technology. That is why Nejc Sever prepared a downloadable software version of the Venetic script, which can be used in programs like Word. With Venetic fonts you can easier read and transcript ancient inscriptions as well as follow new versions of our web site. We wish to inform you that the interpretation for some letters is still uncertain.
OPERATING INSTRUCTIONS:
Venetica is a free downloadable software (click on the hiperlink below). You can install it in WINDOWS\Fonts folder, to be usable in the Word program. With the Caps Lock command you can switch the direction of the letters (in order to write in the opposite direction). For additional information or suggestions please write us.
Venetic fonts venetica

10/9/2005

Konferenca Evropski staroselci:

Pripravite se na naslednjo konferenco, ki se pripravlja za prihodnje leto:
Konferenca v Ljubljani, junij 2006: Evropski staroselci
10/9/05

Conference Ancient inhabitants of Europe:

Prepare yourself for the following conference:
Conference in Ljubljana, June 2006: Ancient inhabitants of Europe