Dotaknil se bom kulture dialoga v stroki in zastopstva njenih predstavnikov zunaj meja strokovne javnosti. Gre za dobro znane odzive na kritične poglede ali celo na napak razumljene spodbudne besede, kateri kaj dosti od naslova te kolumne niti ne odstopajo. Dostikrat se vnemajo burne razprave, mnenja se ne le krešejo ampak že kar gorijo, včasih vse dokler strasti ne pomiri minevanje časa. Ali je to zares potrebno? Kakšni so vzroki in dejavniki, ki vodijo v takšno nerazsodnost? Zakaj se v takšna prerekanja tako radi vživijo razumniki, oz. tisti, ki naj bi razumnost predstavljali? Odgovori niso daleč, a najprej poglejmo vzorec, ki je zelo prisoten v naši strokovni javnosti in katerega bi bilo nujno čimprej spremeniti.

Avtor: Robert Petrič

Uvod
Mitja Guštin, foto ZRSNedavno so se ob izidu prevoda Venelinove knjige z naslovom Starodavni in današnji Slovenci (prispevek o tem) in objavi datuma njene predstavitve na zgodovinski listi* burno odzvali nekateri strokovnjaki, kljub izrecnemu navodilu, da lista ni namenjena polemikam oz. osebnim izpovedim. Ker pa gre za javno zadevo se mi zdi primerneje, da svoje mnenje izrazim v tejle kolumni kot pa, da bi se spustil na isti nivo polemiziranja tam, kjer to ni zamišljeno. To pa zdaleč ni osamljen primer. Podobni izbruhi strokovnjakov se dogajajo pogosto. Še dosti burnejšim smo priče na raznih forumih ali celo na Wikipediji, kjer se pomembneži radi skrivajo pod priljubljenimi anonimnimi vzdevki. Tam potem stresajo svoj gnev na način, da se človeku že malo nenavadno zdi od kod so se sploh vzeli.

*mailing lista (e-poštni seznam), kjer vsak član lahko ostale seznani z dogodki povezanimi z zgodovino

Predsodki
Vnaprejšnje etiketiranje je, kot ostanek neke zdrave kmečke "pameti" ali pa kot večni sindrom črednega nagona, prisotno in s tem ukoreninjeno že od nekdaj. Razlaga takšnega pojava je sila preprosta: ker se običajnemu človeku ne ljubi ukvarjat z raziskovanjem se raje nasloni na nekaj kar je nekje slišal ali pa celo niti ne pomisli o čem je sploh govora in reče kar nekaj tjavendan. Nekateri so pač neizobraženi in kaj drugega od njih ni pričakovati. Vendar ko bližje pogledamo, vidimo, da so predsodki velika težava izobražencev. Kako to?

Močna čustva so učinkovito gorivo večine s predsodkom začinjenih odzivov. Izobraženec veliko let sledi svojemu idealu in morda se niti ne zave, da pri tem nehote gradi na preživetem ali celo zgrešenem temelju (oz. teoriji). Kot strela iz jasnega pa ga zadane, ko ga kolega (ali pa to kar sam kje prebere) seznani z mnenjem nekega (bognedaj nestrokovnega) raziskovalca, ki njegovo delo označi za nično. Namesto streznitve sledi popoln napad - morda celo kolektiven, saj se kolegi dobro zavedajo, da kaj kmalu lahko nekaj podobnega zadane njih, ker vendar temeljijo na skupnih spoznanjih oz. teorijah. Obrambni mehanizem je tako sprožil rdeči alarm, ki je še posebej med razumniki naših visokih šol zelo glasen.

Že pred časom sem tako osebno, ob objavi predavanj na temo Venetov dočakal sicer pričakovani in deloma nadzorovani izbruh gneva sicer priznanega arheologa Mitja Guština (oglejte si njegova odziva na naslednjih povezavah arhiva zgodovinske liste (žal so arhiv odstranili, zato smo odziva sedaj prilepili pod prispevek): odziv 1; odziv 2). Na srečo je bil zaradi takšnih neprimernih dejanj kasneje bil tudi odstranjen z liste. Se še spomnite porogljivega venetovanja v "znanstveni številki" revije Arheo? A ljudje smo optimisti. Ko sem se že nadejal, da so takšni napadi vedno bolj redki, se je zgodil buren odziv na predstavitev prevoda knjige, ki ga je organiziralo društvo Hervardi. Ker sem zadevo lahko od blizu spremljal, se mi zdi primerno, da potek dogodkov tudi tukaj navedem. Najprej se je oglasila ga. Ratej z ZRC-ja:

Mateja Ratej, foto: Večer"Spoštovani,
izrecno nasprotujem objavam ZZD Hervardi na ZgoListi, ker gre za društvo s skrajno problematičnimi pogledi na sebe in svet. Če se bodo podobni ekscesi na Listi ponavljali, odločno zahtevam umik svojega e-naslova z nje.
Z lepimi pozdravi,"

Mateja Ratej,
Sekcija za interdisciplinarno raziskovanje ZRC SAZU


Temu se je takoj pridružila ga. Lešnjak:
"Se močno strinjam.
lp,"

Simona Lešnjak


Božo Repe, foto: MladinaLe kaj je gnalo tudi prof. Repeta, da se je takole javno osramotil:
"Tudi jaz!"

Božo Repe


Vmes se je javil gospod Luka Lisjak, ki je sicer bil nekoliko spravnejši a vendar je napisal tole:
"ceprav razumem in v veliki meri tudi sam delim vzgibe, ki so spostovane kolege spodbudile k zahtevi o prepovedi objav ZZD Hervardi na zgodovinski listi, se s taksnim vnaprejsnjim ostrakizmom ne morem strinjati."

Njegov komentar sicer deluje pomirjevalno, vendar v resnici znova podžiga sovraštvo z razumevanjem nasprotovanja in s tem tudi jasno krši pravila liste.


Svoje že znane izjave v povezavi z očetovo naknadno podpisano izjavo (glej Znanost, Jan.-Feb. 2006) je na nek način dokazala, da se prav tako (še) ni sposobna držati pregovora o molčečih modrih. Sicer bi se njen odziv lahko nanašal le na kasnejšo objavo nekaga društva za spravo, vendar pa piše v temo, ki se nanaša na predstavitev Venelinove knjige in hkrati uporablja množino (da o kršenju pravil liste niti ne govorimo):

Politična obvestila posameznih strank in skupin nimajo mesta na zgodovinski listi!
Ljudmila Bezlaj Krevel


Kar ste pravkar brali ni nič nenavadnega. Podobnih zgodb je veliko.

Odgovornost?
Težava je predvsem v načinu v katerem se izobraženec oglaša, dostikrat pa tudi v strokovnosti njegovega odziva. Kakšna je torej odgovornost učenjaka, oz. katerim merilom bi naj sledil, da ohrani integriteto sebe in svoje stroke? Odgovornost je ogromna. Njegova integriteta je odvisna od dela s katerim se preživlja. Kdo bo ugovarjal, češ, ali se zato mora spustiti na vsakršen neprimeren nivo, kot ga k temu spodbuja kritik ali provokant? Ali je dolžan na izzive odgovoriti? Seveda je potrebno ločiti konstruktivnost od destruktivnosti, vendar ne s pomočjo čustev - strokovnjak naj to počne z razumom, z argumenti, ali pa naj bo raje kar tiho (kar sicer ne meče najlepše luči nanj, a s tem vsaj ohrani določeno dostojanstvo). Žal se nekateri takim merilom zlahka odpovedo. Morda bi nagrada "AAAS Scientific Freedom and Responsibility Award", podeljena kakšnemu drznejšemu članu SAZU lahko pomagala iz tovrstnih okov, saj organizatorji izrecno podpirajo takšne, ki se uspešno zoperstavljajo pritiskom režimov in znanstvenih srenj.

Zaključek
Kdo ve koliko načinov za neprimerno obračunavanje razumniki pri svojem sproščanju jeze še uporabljajo. S tem seveda delajo škodo sebi. Kar pa mene osebno najbolj strezni, s tem ustvarjajo nestrpno javno mnenje, v neukih ljudeh pa podžigajo čustva in sovraštvo. S takim početjem škodijo znanosti, kar je na koncu nič manj kot pljunek v lastno skledo. Kako žalostno, da se tega niti ne zavedajo!

Medtem bom potrpežljivo in cinično čakal na zborovanje zgodovinarjev z naslovom "Razumniki vseh dežel kontrolirajte se". Prav nič cinično pa na koncu predlagam, da se na vseh filozofskih smereh študija nemudoma prične s poukom novega predmeta z imenom Kultura dialoga v praksi.Odziv1 Mitja Guštin:[Zgo-Lista] Re: [Zgo-Lista] Predavanje v Gorišnici

 • To: Robi Petrič <Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.>, <Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.>

 • Subject: [Zgo-Lista] Re: [Zgo-Lista] Predavanje v Gorišnici

 • From: "Mitja GUSTIN" <Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.>

 • Date: Sun, 10 Dec 2006 20:17:36 +0100

 • Delivered-to: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 • References: <[email protected]>


Klubu študentov Gorišnica in vsem, ki željno iščete sorodnike med piskači v Divjih babah
na Idrijskem, predlagam da se ne zamujate s sedaj že resnično zastarelimi teorijami o
Slovanih (Slovani so Cigani), o Lublani (Lublana je bolana) in še čem ter se raje vključite
v najnovejše trende, to je v odkritje 21.stoletja:
piramide v osrčju Bosne, starejše od azteških in najmanj tako stare kot egipčanske.
In pri tem bodite pozorni saj s piramidami brez dvoma povežemo, po zaslugi Čolićeve
uspešnice Gori vatra, našo skromno vas Gorišnica.
To je prava stvar, ne pa kar en Dunaj in stari  Brdavsi v zgodovinopisju !
Vkolikor potrebujete pomoč pri tem sem vam na voljo
mitja gustin
Sent: Sunday, December 10, 2006 6:11 PM
Subject: [Zgo-Lista] Predavanje v Gorišnici

http://www.veneti.info/prireditve.htm
Klub študentov Gorišnica, skupaj s projektom Veneti.info, vabi na predavanje z naslovom
Kaj je Venetska teorija
Predavanje bo v soboto 16. 12. ob 18. uri, v občinski dvorani v Gorišnici
Iz vsebine:
• kako in kdaj je prišlo do razmišljanja o Venetih kot naših prednikih, primerjava z današnjim zgodovinopisjem,
• pregled avtohtonističnih teorij, s poudarkom na teoriji paleolitske kontinuitete,
• Slovenci, naš jezik in vezi s pradavnino; izvor imen Lublana, Istra, Dunaj, Ptuj

Predavanje traja 60 min, sledi razprava; več na:
www.veneti.info in na www.ksg.si
Vabljeni vsi, vstop je prost


Odgovori


[Zgo-Lista] Predavanje v GorišniciRobi Petrič


Odziv2 Mitja Guštin:

Re: [Zgo-Lista] Vabilo na predavanje v Novem mestu z naslovom: VENETSKA TEORIJA IN ETNOGENEZA SLOVANOV

 • To: Robi Petrič <Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.>, <Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.>
 • Subject: Re: [Zgo-Lista] Vabilo na predavanje v Novem mestu z naslovom: VENETSKA TEORIJA IN ETNOGENEZA SLOVANOV
 • From: "Mitja GUSTIN" <Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.>
 • Date: Mon, 22 Jan 2007 07:55:34 +0100
 • Delivered-to: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • References: <[email protected]>

Vse morebitne simpatizerje projekta Veneti.info naj ob tej priliki opozorim
tudi na znamenito nagrobno stelo iz Padove s prizorom simboličnega izročanja race,
ki nas najtesneje povezuje s paleolitskimi ljudskimi običaji in reklom
"pečena raca je najboljša" (dokazano ob spremljavi blagoglasne piščali
tudi ob raziskavah Divjih bab na Idrijskem).
Zato ni dvomov, da bo morda prav to neizpodbitno dejstvo povezave med časovno
oddaljenimi kamenodobnimi skupnostmi in bližnjimi Veneti, prav po zaslugi race
odprlo oči zgodovinopisju in še preostali sedaj nekoliko zadržani znanstveni javnosti
(nič se ne ve, kam bo začel pihati veter: bo zopet kraška burja ali pa morda le
mrzli ogršček).
Naj vas navedba da bo predavanje izvedeno tudi s pomočjo programa Powerpoint
in rednega profesorja ne prestraši in zadrži vašo udeležbo.
Program je pripomoček za urejenje slikic pred projeciranjem na steno in samo
upamo lahko, da predavatelj ni pozabil uvrstiti med motive tudi znamenite
race; redni profesorji pa ne grizejo, kar je ugotovil tudi že naš minister.
Za vzpodbudo pa še tole:
Tale konj biti bos - jest (pad)kapiratiti jega, da lep čas
an pa svejti lohka še peketariti!
mitja guštin
----- Original Message -----
Sent: 21. januar 2007 20:53
Subject: [Zgo-Lista] Vabilo na predavanje v Novem mestu z naslovom: VENETSKA TEORIJA IN ETNOGENEZA SLOVANOV
Spoštovani,
projekt Veneti.info Vas vabi na javno predavanje z naslovom:
Venetska teorija in etnogeneza Slovanov
Vsebina:
- kako in kdaj je prišlo do razmišljanja o Venetih kot naših prednikih,
- pregled avtohtonističnih teorij, s poudarkom na teoriji paleolitske
kontinuitete,
- stališče zgodovinarjev in znanstvene javnosti.
V sodobnem informacijskem obdobju smo zasipani z ogromno količino podatkov, katerih kvaliteta je zelo različna. Dostikrat naletimo na demagoške (zavajujoče/enostranske) prikaze in sklepe, ki so pogosto plod predsodkov. Predavanje se bo na splošno lotilo problematike prikaza venetske teorije, in prihoda Slovanov v 6. stoletju, kar je potrebno zaradi nepoznavanja te problematike tako v laični, kot deloma tudi v strokovni javnosti. Pisatelj Oscar Fingal O\'Flahertie Wills Wilde je dejal, da je "nezadovoljstvo prvi korak k napredku človeka ali naroda". Zato ostanimo razmišljujoči!
Ključne besede predavanja: avtohtonistične teorije, venetska teorija, teorija paleolitske kontinuitete
Uvodnih 60 min. bo predaval Robert Petrič s pomočjo programa Powerpoint, sledila bo približno 60 minutna razprava pod vodstvom prof. dr. Antona Perdiha.
Predavanje bo v Novem mestu, v četrtek, 01. 02. 2007, v Mali dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine, Prešernov trg 3, ob 19 30 uri, vstopnine ni.
Vljudno vabljeni!
S pozdravi,
Robert Petrič
urednik/editor
http://www.veneti.info
gsm: (+386) 41481597
Pridružite se nam na našem forumu http://www.veneti.mojforum.si/
Join us on our forum http://www.veneti.mojforum.si/

Odgovori
[Zgo-Lista] Vabilo na predavanje v Novem mestu z naslovom: VENETSKA TEORIJA IN ETNOGENEZA SLOVANOVRobi Petrič